Δυο λόγια για μας και την ιστορία μας

Ο ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΣ «γεννήθηκε» το 1967 λίγο μετά το πραξικόπημα της χούντας. Και είναι έμμεση παράπλευρη συνέπειά της.

 

Για όσους θέλουν λεπτομέρειες

kostas venetsanos ala lenin EDITEDΟ ιδρυτής Κώστας Βενετσάνος εργαζόταν ως στέλεχος - οικονομικός ελεγκτής – σε μια μεγάλη τεχνική εταιρεία. Κάποια στιγμή ο εργοδότης του τον κάλεσε και του ζήτησε να τον «διευκολύνει»! -Ευχαρίστως, του απάντησε, αν μπορώ.

- Ξέρεις, εκείνος ο νεαρός, που είναι στο λογιστήριο, είναι ανιψιός του Μακαρέζου (ενός εκ των τεσσάρων κυρίων συντελεστών της χούντας). Μου ζήτησε (ο Μακαρέζος) να τον βάλω στην Οικονομική Υπηρεσία Ελέγχου. Ποιόν να πάρω; Είσαι ο νεότερος και ο πιο συνεργάσιμος.

- Κατάλαβα, ο κλήρος πέφτει στον γενναίο. θα σας διευκολύνω· φεύγω.

- Όχι, δεν εννοώ αυτό, θα σε κάνω προϊστάμενο του λογιστηρίου και με οικονομικό όφελος!

- Ευχαριστώ, όμως εγώ, από ελεγκτής, ελεγχόμενος δεν γίνομαι. Φεύγω, φιλικά, κατανοώντας τη δύσκολη θέση σας. Εξ’ άλλου σκεπτόμουν ότι κάποια στιγμή, θα ‘πρεπε να δημιουργήσω κάτι δικό μου.

Αποχώρησε όντως φιλικά και κράτησαν την επαφή τους.

********

Ο Κώστας Βενετσάνος ήταν βιβλιόφιλος από παιδί. Είχε ήδη στα τριάντα του χρόνια μια μικρή βιβλιοθήκη με καμιά τριακοσαριά βιβλία, κυρίως κοινωνικού, ιστορικού, πολιτικού, οικονομικού και φιλοσοφικού περιεχομένου. Ναι, και ποίηση, θέατρο, λογοτεχνία! Το βιβλίο koumpakiaλοιπόν, ήταν στο «πετσί» του. Ήταν επόμενο από «αντικείμενο του πόθου του», να μετατραπεί  σε αντικείμενο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι του 1967, άρχισε να δουλεύεται η ιδέα ίδρυσης εμπορικού και εκδοτικού «οίκου». Ενός μικρού γραφείου, αρχικά, στην οδό Νικηταρά, με πενιχρό κεφάλαιο την αποζημίωσή του. Με πολύ όμως όρεξη και κέφι για δημιουργία.

Οι «μηχανές» του ανάψανε λαμπάκια, τα μανόμετρα βγάζανε το δείκτη τέρμα, εκτός αρίθμησης. Και ήταν ήδη παντρεμένος και με ένα παιδί, μαθήτρια. Και φοιτητής στο Πάντειο. Την ώρα που η κόρη του πήγαινε στην Α΄ δημοτικού, εκείνος έμπαινε στην 1η πανεπιστημίου, όπως έλεγε χαριτολογώντας.

 

 

...και εγεννήθη ο ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΣ!

 

skarabeoi me mpalaΗ επιχείρηση χρειαζόταν έναν διακριτικό τίτλο. Το βλέπετε ότι συνηθίζεται να δίνεται το όνομα του ιδιοκτήτη (εκδόσεις τάδε). Στον Βενετσάνο δεν άρεσε κάτι τέτοιο. Το όνομα δεν συμβολίζει κάτι και πολλές φορές έχει και αρνητικό συμβολισμό. Αναζητώντας κάτι δημιουργικό κατέληξε στο «Σκαραβαίο». Γιατί;

Ο Σκαραβαίος, το «σκαθάρι», το γνωστό έντομο, με τα πολλά είδη, έχει έναν συμβολισμό που ταιριάζει απόλυτα με τον εκδότη και το αντικείμενο της δραστηριότητάς του. Ο συμβολισμός πολλές φορές ήταν ταυτόσημος και στην αρχαία Αίγυπτο και στη Μινωική Κρήτη. Ένα είδος του Σκαραβαίου που θεωρείται ιερός είναι εκείνος με την πράσινο-μπλε ιριδίζουσα απόχρωση – η γνωστή χρυσόμυγα ή προύντζος ή σκαθάρι. Αποκαλείται, επιστημονικά «ατευχής ο ιερός» ή «Σκαραβαίος ο ιερός», o οποίος, στην αρχαία Αίγυπτο λατρευόταν ως θεότητα, που πρυτάνευσε μάλιστα των λοιπών θεοτήτων για κάποιο διάστημα.

stone scarabscarab stoneΤαυτιζόταν με το σύμβολο του θεού Ρα, τον Ήλιο και ως εκ τούτου το φως, την ενέργεια, τη γνώση, τη σοφία.

Εθεωρείτο επίσης σύμβολο της ανάστασης (με την κάθ΄ ημέρα ανατολή του Ήλιου). Της αυτοδημιουργίας, γιατί πίστευαν εσφαλμένα ότι δεν υπάρχει αρσενικός και θηλυκός σκαραβαίος και επομένως ότι αυτογεννάται! Σύμβολο ακόμη της ισχύος, αφού ο σβώλος που κινεί με την όπισθεν (με τα πίσω πόδια του) είναι πολλές φορές βαρύτερος, από τον ίδιο τον Σκαραβαίο που τον κινεί.

Ο Σκαραβαίος ως ιερός και θεότητα, μ’ όλους τους παραπάνω συμβολισμούς, εμφανιζόταν, όπως ήταν επόμενο, σε πολλές ανάγλυφες απεικονίσεις και γλυπτές αναπαραστάσεις. Σκαραβαίος μικρού μεγέθους εχρησιμοποιείτο ως φυλακτό και φοριόταν στο λαιμό σαν περιδέραιο, στα μπράτσα, σαν βραχιόλι volkswagen bug 01και δαχτυλίδι. Μεσαίου μεγέθους εχρησιμοποιείτο για ιεροτελεστίες και σπανιότερα σε υπερμεγέθεις διαστάσεις, όπως αυτός που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, ύψους 1,5 μέτρο.

Τώρα, ως έντομο έχει κάποιες ιδιότητες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δικαιολογούν τη θεοποίησή του από τους ανθρώπους:

Χάρη σ’ αυτόν ο πλανήτης μας είναι όπως τον ξέρουμε, κι ίσως, χωρίς το σκαραβαίο, που ζει στον πλανήτη εδώ και 110 εκατομμύρια χρόνια, από την εποχή των δεινοσαύρων, θα υπερθερμαινόταν περιβαλλόμενος από μια στρώση κοπριάς μισού μέτρου, και απ’ ένα στρώμα μεθανίου.

΄Εχει πολλές ξεχωριστές βιολογικές ιδιότητες, που δεν είναι του παρόντος. Δεν είναι τυχαίο που το γνωστό μοντέλο της V.W. ονομάστηκε «Σκαραβαίος», ούτε οι Μπιντλς, «σκαθάρια». Ο καθένας τον επιλέγει για διαφορετικές ιδιότητές του και συμβολισμούς. Η Φοξ Βάγκεν για το σχήμα του μοντέλου της και την ισχύ του, σε σχέση με το μέγεθός του. Οι Μπιντλς για τον «τρελό χορό του» πάνω στην μπάλα του, για να ...δροσίσει τα πόδια του, η CIA, για το συμβολισμό the beatlesτης μπάλας με τη γη και την επιδίωξή της να την εξουσιάζει !...

Εμείς, οι εκδόσεις ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΣ για το συμβολισμό του με τον Ήλιο, το φως του πνεύματος, τη γνώση, τη σοφία, την αυτοδημιουργία, την πείσμονα ισχύ του...

 

 

 

 

Τι κάναμε αυτά τα 50 χρόνια;

Κινούσαμε τη «μπάλα» μας:

hgemonas 1969 3dΑποτολμήσαμε την πρώτη μας πολυτελή έκδοση του γνωστού βιβλίου του Νικολό Μακιαβέλλι «Ο Ηγεμόνας» που κυκλοφόρησε εν είδει φανερής προκηρύξεως, στα χρόνια της παντοδυναμίας της χούντας, μεταξύ πολλών άλλων αποφθεγμάτων λέει: «όταν ο λαός δεν σε θέλει, τα κάστρα (τα τανκς) δεν σε σώζουν». (και τ’ αγόρασε κιόλας η χούντα· 10 αντίτυπα το Υπουργείο Προεδρίας, από το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη, που έκλεισε πρόσφατα λόγω της κρίσης... Το κόστος έκδοσης ήταν όσο δύο οικόπεδα – τότε – στο Πανόραμα της Βούλας!

Η έκδοση είχε μεγάλη επιτυχία, αφού συνέπεσε με τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Μακιαβέλλι (1469), και όλος ο Τύπος αφιέρωσε ακόμη και πρωτοσέλιδο χρονογράφημα για την παρουσίαση του βιβλίου (Απογευματινή). Το «Βήμα» ένα ολοσέλιδο δίστηλο, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» κ.ο.κ.

Μετά ακολούθησαν σειρές εκδόσεων με κλασσική λογοτεχνία (Ντοστογιέφσκυ, Ζολά, Στάινμπεκ, Σόμερσετ Μωμ, «Ο Τέλειος Γάμος» του Βαν ντε Βέλντε, «στην πιο τέλεια έκδοση παγκοσμίως», όπως την χαρακτήρισε Σουηδή συγγραφέας, στην έκθεση της Φραγκφούρτης το 1973, όπου είχαμε λάβει μέρος, με δικό μας περίπτερο.

 

 

 

 

skaraveos periptero frankfurti                       

                     

 

 Aπο το περίπτερο του Σκαραβαίου στην 25 διεθνή

έκθεση  βιβλίου της Φρανκφούρτης                                                                                                                                                                                                                

                                                                                                                                                teleios gamos foto 3d                                                                                                                                                  

 

skaraveos ek8esh   

To περίπτερό μας σε κάποιες από τις πρώτες εκθέσεις βιβλίου στον Ζάππειο, με τη

φροντίδα της νεότερης γενιάς (Αιμιλίας Βενετσάνου, πριν τις ανώτατες σπουδές της)


ADESMEFTI AR FYLLOU 113 



Μετά το 1977 ρίξαμε το βάρος μας στην έκδοση τοπικής εφημερίδας, και τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας εκδόσεων – εκτυπώσεων.            ebdomi fyllo ar 1000

Το 1997, πραγματοποιήσαμε ένα νέο τολμηρό βήμα, με την έκδοση της εβδομαδιαίας Νομαρχιακής εφημερίδας, ΕΒΔΟΜΗ, που το 2017 έκλεισε 20 χρόνια αδιάλειπτης, τακτικής και συνεπούς κυκλοφορίας. Χωρίς εξαρτήσεις, αλλά και με θέσεις διακριτές, υπεύθυνες, μαχητικές. Σπάνια υποπέσαμε σε λάθη κι αυτά σε καμιά περίπτωση, από πρόθεση. Δυσαρεστήσαμε πολλούς, εκτιμηθήκαμε από το σύνολο και των πολιτών και των πολιτικών. Στο site της ΕΒΔΟΜΗΣ υπάρχει σχετικό video.

Τα τελευταία χρόνια, χωρίς ν’ αφήσουμε την εφημερίδα, με τις δυσβάσταχτες ψυχικές, πνευματικές και υλικές θυσίες, ξαναρίξαμε το βάρος μας με μεγαλύτερη ωριμότητα στη «βασική αγαπημένη», στo βιβλίo.

«Στα βιβλία», έλεγε από την αρχή ο ιδρυτής, στους συνεργάτες του – πωλητές, «…στα βιβλία, είναι συμπυκνωμένη, όλη η φαιά ουσία, όλων των μεγάλων εγκεφάλων, όλων των εποχών», «τα βιβλία, για το λόγο αυτό, πρέπει να τα πιάνουμε όπως τα άγια δισκοπότηρα».

Το 2017 που δημιουργήσαμε τον ηλεκτρονικό – διαδικτυακό ΣΚΑΡΑΒΑΙΟ κλείσαμε 50 χρόνια δημιουργίας, αγώνα, προσφοράς, ικανοποίησης!

Η πείρα μας, μάς κάνει πιο υπεύθυνους, πιο δυνατούς, πιο δημιουργικούς! Η ίδια η ιστοσελίδα μας θα είναι μια διαρκής έκδοση ενημέρωσης και επικοινωνίας, ανανεώνοντας το παλιό μας σύνθημα: 

 

Ο ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΣ μορφώνει και ψυχαγωγεί...              IMG 20181124 145020